Totusi iubirea: Tanga - scurt istoric
Iubirea poate învinge orice! A iubi este însăși esența vieții. Este una dintre cele mai sublime acțiuni pe care o poate realiza o ființă umană și iubirea poate să însoțească toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

luni, 2 decembrie 2013

Tanga - scurt istoric

           Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii şi-au acoperit părţile intime, considerând că este ruşinos să
ţi le afişezi în public. Astfel, s-au acoperit cu ce au găsit de cuviinţă, lenjeria intimă suferind de-a lungul timpului schimbări radicale, ajungând astăzi să arate aşa cum prea bine ştim. De unde am pornit şi unde am ajuns? Iată un scurt istoric al lenjeriei intime:
          
           Secolul XIV î.H.: Când au descoperit trupul faraonului Tutankhamun, arheologii au văzut că alături de el au fost îngropate bijuteriile, mobila, dar şi 145 de bucăţi de pânză folosite pentru a-şi acoperi părţile intime. În anul 634 d.H., europenii au început să se plictisească de modelul prea lejer al pânzei, aşa că au început să coasă pânza încât să fie înfăşurată pe picior, dar cu o deschizătură în partea din faţă. Aceste piese vestimentare ajungeau până la genunchi, însă cu timpul au început să devină tot mai scurte.
            750 de ani mai târziu, deja articolele vestimentare abia mai ajungeau la jumătatea coapsei, iar pentru
unii bărbaţi devenea ruşinos să poarte astfel de tunici, pentru că li se vedeau organele masculine în unele poziţii. În 1390, autorul englez Geoffrey Chaucer i-a criticat dur pe cei care purtau chiloţii aşa scurţi, tocmai din această cauză. 
             În 1482, regele Edward al IV-lea interzice tuturor bărbaţilor care erau sub rangul de Lord să poarte tunici mai scurte de jumătatea coapsei. Răspunsul din partea populaţiei a venit la scurt timp: apariţia suspensorului. În 1525, regele Henry al VIII-lea transformă suspensorul dintr-un articol folosit în scopul de a-i acoperi părţile intime, în ceva care-i pune în evidenţă mărimea penisului. Începutul anilor 1800 a văzut o cerere tot mai mare de lenjerie intimă din bumbac. Tot secolul XIX a adus la modă corsetele foarte strâmte pentru femei. La începutul secolului următor, Horace Greeley Johnson inventează pijamaua dintr-o singură bucată pentru bărbaţi. Aceasta putea fi purtată sub hainele militare, fără să fie nevoie să fie dată jos, pentru că avea nasturi în faţă şi o deschizătură cu nasturi la fund.
În 1919, mersul pe bicicletă devine foarte popular în rândul femeilor, iar acestea nu mai pot purta fustele şi rochiile lugi şi bufante. În schimb, poartă o pereche de "chiloţi" până la gleznă, bufanţi, peste care poartă o fustă mai scurtă. Din fericire moda aceea dispare, odată cu popularizarea satinului. În 1922, lenjeria intimă începe să devină tot mai mică şi mai strâmtă pe corp, aceasta fiind perioada în care femeile încep să poarte pantaloni, după cum dictează trendul "la garconne".

               50 de ani mai târziu apar primele perechi de bikini - costume de baie cu chiloţi tanga - pe plajă. Trendul a pornit din Brazilia şi a devenit popular în întreaga lume.
1989 a fost anul în care cântăreaţa Cher a purtat pe scenă, în timpul concertului, un body din piele, cu lanţuri şi, foarte important, cu tanga. La începutul anilor '90, datorită reclamelor Calvin Klein - în care apărea Kate Moss - a apărut moda chiloţilor cu bandă elastică, ce ar trebui să se vadă ieşind din pantaloni, mai ales în rândul bărbaţilor, fiind un simbol de statut social înalt.
              Multi dintre noi, barbatii dezvolta un fetis (fetish) pentru tanga, ciorapi sau incaltaminte de dama.
            O postura dreapta, modificarea formelor sau motivele de igiena au reprezentat criteriile pe baza carora au fost create initial lenjeriile intime pentru femei. De la pantalonii bufanti din anii 1800 si pana la lenjeria tanga din prezent, lenjeria de corp a cunoscut o adevarata evolutie de-a lungul timpului.


1890

          Lenjeria intima din 1890 avea rolul de a ascunde zonele intime si a le proteja. In acea perioada se purtau pantalonii bufanti sau indispensabilii, cum mai erau numiti, si corsetele foarte stranse. In niciun caz femeile nu aveau voie sa se afiseze public imbracate in lenjeria intima, asa cum se intampla in prezent.


1920

In 1920, dorinta femeilor era sa aiba o silueta androgina. Pentru a-si modela formele, doamnele purtau rochii stranse pe corp (slinky), extrem se sexy pentru acea perioada.


1930

Incepand cu anul 1930, producatorii au inceput sa confectioneze lenjerie intima mai lejera, ceea ce presupunea purtarea unor neglijeuri usor evazate.


1940

Formele frumoasei Marlyin Monroe au putut fi admirate intr-o reclama la lenjeria intima din anul 1945. In acea perioada, reclamele erau pictate.


In 1947, Christian Dior a revolutionat moda feminina si a lansat lenjeria intima care sa modeleze, in forma de clepsidra, corpul femeilor voluptoase. Pentru a obtine o talie de viespe, femeile purtau un corset foarte strans, pe care erau prinse clipsuri pentru a tine ciorapii.


1950

Anii '50 au fost plini de farmec in ceea priveste lenjeria intima. Modelele create in acea perioada sunt folosite inca si astazi.


1960

In istoria lenjeriei intime, anii '60 au reprezentat o evolutie in moda feminina. Atunci apar primele sutiene "moderne". Modelele de atunci seamana cu ceea ce se confectioneaza si astazi.


1970

In anii '70, au inceput sa apara lenjerii de corp cat mai sexy si provocatoare. Matasea si dantela, considerate tesaturi de lux, au fost folosite pentru confectionarea lenjeriei intime.


1980

In 1980, apar lenjeriile tanga si body-urile cat mai complexe. Cher si Madonna au fost printre vedetele care au dat tonul acestei tendinte.


2008

In 2008, revine moda corsetelor care sa formeze o talie de viespe. Astfel, corsetele, ciorapii si jartierele revin in garderoba femeilor.


Brandul american Victoria Secret's este cel mai mare producator de lenjerie intima din lume. In spectacolele de pe podiumuri pot fi admirate modele precum Miranda Kerr sau Heidi Klum, purtand modele de lenjerie spectaculoase


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu